Het karakter

van de langharige Akita

Langharige Akita's worden in de Verenigde Staten veelvuldig

ingezet als therapie- en blindegeleidehonden. Ook speurwerk is hun niet vreemd waardoor zij ook vaak worden ingezet als speurhond.


Er wordt beweerd dat de langharige Akita's slimmer zijn als hun kortharige nest genootjes. Wij kunnen dat niet volop beamen, maar het is ons opgevallen dat de langharige Akita's ondernemender zijn, zachter van karakter en er voor open staan om nieuwe dingen te leren. Daarnaast zijn zij vaak uitzonderlijk correct qua bouw.Minder bekende vachtstructuur 

de langharige Akita

Het kan voorkomen dat een Akita een wat minder bekende vachtstructuur krijgt: langhaar. Dit gebeurt als beide ouderdieren het zogenaamde '"langhaar gen" dragen. De langharige Akita is echter wel raszuiver ondanks het feit dat deze een diskwalificerende fout heeft aangaande de rasstandaard. Enkel vanwege deze 'fout' worden langharige Akita's uitgesloten voor officiële (inter)nationale hondenshows.

Ouderdieren die met regelmaat zichtbaar het langhaar gen doorgeven aan puppies, laten ook zien dat dat de kortharige nestgenoten een zeer goede vachtstructuur- en kwaliteit hebben. Hieruit kunnen we concluderen dat een langharige Akita uiteindelijk zeer belangrijk is voor het ras in het algemeen.

Door onwetende en/of boze tongen wordt wel eens beweerd dat langharige Akita's ziek zijn en/of aan een (huid)aandoening lijden. Echter, niets is minder waar. Een langharige Akita is niet minder in vergelijking met zijn kortharige soortgenoten. Hij heeft alleen wat meer haar.DNA testen

voor de toekomst

Om de vachtkwaliteit en bouw in te kunnen waarborgen is het voor ons als fokker zijnde belangrijk om te weten of een hond drager is van het zogenaamde langhaar gen. Het FGF5 gen is in veel rassen verantwoordelijk voor de langharige vachtstructuur en er zijn momenteel meerder laboratoriums zoals o.a. VetGen in Amerika die een DNA test hebben ontwikkeld waarmee achterhaald kan worden of een hond drager is van het recessieve allel.


Wij maken momenteel wanneer wij twijfels hebben of een hond wel of geen drager is van het gen, gebruik van diverse DNA test die zijn ontwikkeld. Wij hebben in het verleden ook de DNA test van VHL gebruikt, maar deze resultaten waren niet correct (de test gaf aan dat onze teef, Osaka, geen drager was, maar tot onze verassing gaf Osaka ons een prachtige langharige pup). Dit betekent dat wij momenteel op onze hoede zijn als het aankomt op de resultaten voortkomend uit een DNA testen.Onze langharige Akita's

tijdens de Fun-keuring 

Een keer in het jaar wordt er een evenement georganiseerd waarbij het mogelijk is om de langharige Akita's te showen. Wij vinden het altijd erg leuk om hieraan mee te doen met de door ons gefokte langharige pups en wij zijn erg trots op de door hun behaalde resultaten.


In 2017 tijdens de Jubileum Clubmatch van de Nippon Inu won Noodle (Ai' Roku Matsuri Of Chiyoko Kensha) de Fun-keuring. Tijdens de Familiedag van de Nippon Inu in 2018 heeft Hitomi (Chie' Go Hitomi Of Chiyoko Kensha) de Fun-keuring gewonnen. Ook Cheddar (Dain Go Kodaira Of Chiyoko Kensha) deed in 2018 mee aan de Fun-keuring. Het was voor dit teefje van op de dag van de keuring net drie maanden oud de eerste keer, maar in de ring gedroeg en toonde ze zich als een professional. Dus voor ons is zij ook een winnaar!


In 2019 werd de Fun-keuring georganiseerd in september. In dit jaar waren er meer langharige Akita's ingeschreven dan de voorgaande jaren waardoor er twee keuringen waren; één voor de langharige reuen en één voor de langharige teven. In de klasse voor reuen deed Koda mee (Chie' Go Tetsuro Of Chiyoko Kensha) en met een eerste plaats werd hij de winnaar! De klasse voor teven werd met zeven teefjes in totaal goed vertegenwoordigt, waaronder wederom Hitomi, Noodle en Cheddar. Cheddar (Dain' Go Kodaira Of Chiyoko Kensha) kreeg in 2019 de eerste plaats!


Ook in 2020 werd de Fun-keuring georganiseerd. Wederom deed Cheddar (Dain' Go Kodaira Of Chiyoko Kensha) mee. Cheddar werd verkozen tot beste langharige teef in haar klasse waarna zij vervolgens ook tot beste langharige Akita in haar klasse werd benoemd. Leuk detail is dat de Fun-keuring nu voor de tweede keer gewonnen is door Cheddar.


Een ander leuk detail is dat de Fun-keuring voor de vierde maal op rij gewonnen is door een langharige Akita die gefokt is door Of Chiyoko Kensha. Wij zijn enorm trots op de door ons gefokte langharige pups!  De Limited Edition kalender

van de Japanese Akita Inu Club - UK

Er is door de Japanese Akita Inu Club - UK (de Engelse rasvereniging voor de Akita) een kalender (limited edition) voor 2020 samengesteld met daarin enkel foto's van langharige Akita's. Hiervoor zijn foto's van Akita's woonachtig over de hele wereld geselecteerd, waaronder meerdere foto's van Cheddar (Dain' Go Kodaira Of Chiyoko Kensha) en Koda (Chie' Go Tetsuro Of Chiyoko Kensha). Wat zijn wij trots!


Door de kalender te bestellen kon men een voor het ras belangrijk onderzoek steunen; het Japanese Akita Inu Sebaceous Adenitis Research project.